14 COMUNE || 84 SATE
SUPRAFAȚĂ DE 1048 KM²
POPULATȚIA 43.141 LOCUITORI
75% ZONĂ DELUROASĂ

Ținutul Fluturelui Albastru este chiar locul în care Câmpia Transilvaniei întâlnește Podișul Someșan și astfel aici a fost posibil să existe niște pajiști unice în lume. Sub influența neinvazivă a locuitorilor locului, acestea s-au conservat și au rămas unicul cămin a tuturor specilor de fluturi maculinea. Fluturele albastru este însuși simbolul acestui ținut.

Geografic un spațiu de 12 comune cu identități aparte, Ținutul Fluturelui Albastru împrumută culoarea nu doar de la aripile fluturelui Maculinea, ci, de asemenea, de la casele albastre tipice, cu farfurii colorate sub grindă și țol de lână, de la reședințele nobiliare (cu sânge albastru) ce împânzesc ținutul - cetăți cu urieși, castele de legendă unde se țes povești electrice și de la culoarea Someșului.

Plimbările în ținut pot urmări elementele care i-au structurat povestea, călătorii putând să se piardă între casele din tuf vulcanic de la Chidea care își schimbă culoarea de la galben la verzui, și vara țin răcoare, iar iarna cald. Sunt case înălțate prin truda mâinilor, spărgând cu târnăcopul, clădite cu răbdare, ce stau mândre acum, străjuind liniștea din jur. E greu să nu dorești să mai rămâi puțin în loc, dar dacă totuși te drumul te mână mai departe și ești încă cu ochii și inima după case, atunci cele albastre, cândva tipice, acum tot mai rare, ar putea fi continua povestea de odinioară a satelor din Transilvania.

Dacă sunteți în căutare de fapte de vitejie sau legende, atunci ideal este să descoperiți legenda urieșilor ce încă se poate auzi la Dăbâca. Urieșii s-ar fi ocupat ziua cu căratul sării, iar noaptea ar fi stat ascunși în cetate de teamă să nu fie omorâți de țărani. Documentele istorice arată că în secolul al XIII-lea, Dăbâca ar fi fost cucerită de pecinegi, iar cavalerilor acestora chiar li s-ar fi spus urieși. Sau vă puteți lăsa încântați de poveștile contelui Miklós Bánffy în timp ce vă odihniți pe iarba de la Castel, la Bonțida. Deși poate cele mai cunoscute din ținut, acestea sunt doar două din 14 reședințe nobiliare ce se află în ținutul nostru, trasformându-l într-o veritabilă vale a castelelor.

Pentru iubitorii de fluturi sau curioșii care vor să vadă apariția extraordinară a fluturelui Maculinea, cea mai potrivită este o plimbare pe dealurile din ținut. Fluturele Maculinea nu este un fluture obișnuit, ciclul său de viață este cu totul aparte, fiindcă el convinge furnicile să-l adopte ca larvă și să-l ducă în furnicar de unde la începutul primăverii își începe zborul. Dealurile Clujului de est sunt singurul loc din Europa unde se întâlnesc cele 4 specii de maculinea prezente pe continent. Într-o zonă atât de diversă și de bogată, rolul Ridetopia este să creeze legături între punctele de interes ale Ținutului. Fie că este vorba despre pajiști sau dealuri, drumuri asfaltate sau poteci prin păduri, cu ajutorul bicicletelor electrice ne asigurăm că protejăm mediul natural și nu poluăm în niciun fel zonele pe care le tranzităm.

Scroll to top
Facebook
Instagram
YouTube